piektdiena, 2014. gada 31. janvāris

Uzzini, kas ir Valentīndiena

Valentīndiena
Valentīndienai, kā jau jebkuriem citiem svētkiem, ir konkrēta vēsture un tai piemītošas tradīcijas, taču Valentīndiena patiesībā ir noslēpumiem apvīta. Mēs zinām, ka februāris ir mīlētāju mēnesis, taču jautājums ir – KĀPĒC? Kas ir Valentīndiena? Kas ir Svētais Valentīns?


Kas ir Svētais Valentīns?
1) Viena no leģendām vēsta, ka Valentīns bija Romas priesteris 3. gadu simtenī, kurš rīkojās pretēji Imperatora Klaudija II aizliegumam, slepeni laulājot pārus. Klaudijs bija izsecinājis, ka vīrieši noder vairāk kā zaldāti nekā vīri savām sievām (savtīgs gan tas Imperators Klaudijs II bijis), līdz ar to tādi pašaizliedzīgi vīri kā Valentīns mēģināja izglābt svētās laulības saites. Taču tas viss, protams, beidzās bēdīgi – Klaudijs izsludināja Valentīna nāvessodu.

2) Savukārt cita leģenda vēsta, ka Valentīns nogalināts (vismaz viens fakts ir skaidrs – viņš vairs nav pie dzīvajiem), palīdzot kristiešiem izbēgt no nežēlīgajiem romiešu cietumiem, kur tie bieži tika spīdzināti un sisti. Būdams ieslodzījumā, Valentīns pirms nāves aizsūtījis pirmo autentisko ‘valentīndienas’ kartiņu mīļotajai meitenei, kas bijusi cietuma uzrauga meita, ar parakstu ‘No tava Valentīna’ – frāze, kas tiek lietota vēl šobaltdien visā pasaulē.

Lai arī cik neticamas un nepierādītas ir šīs leģendas, cilvēkiem tās vienmēr ir sagādājušas prieku, jo tas taču ir tik romantiski! Nu, lūk, viens jautājums ir atbildēts – Svētais Valentīns bijis viens izdarīgs vīrelis, kura nāve 14.februārī 270.g.m.ē. vēl joprojām apliecina mīlestības mūžīgumu un patiesumu. Nākamais jautājums – kas ir Valentīndiena un kāpēc to svinam?

valentīndiena
Kas ir Valentīndiena?
Sensenos laikos 15.februārī romieši svinēja Lupercalia festivālu, lai godinātu romiešu dievu un dieviešu karalieni Juno, kas pazīstama arī kā Sieviešu un Laulības dieviete. Šajā dienā notika arī jaunu vīriešu un sieviešu ‘pārošanās’ jeb Svētais Valentīns palīdzēja šiem pāriem slepus apprecēties. Pēc Svētā Valentīna nāves, Lupercalia festivāla datums tika nomainīts uz 14.februāri un tika nodēvēts par Svētā Valentīna dienu. Anglijas Karalis Henrijs VII šo dienu oficiāli atzina par brīvdienu 1537.gadā.

Valentīndiena Latvijā

Kāpēc Valentīndiena latviešiem ir tik ļoti svarīga? Ne jau mēs šos svētkus izgudrojām! Valentīndiena ir nozīmīga tāpēc, ka latviešiem ir pārāk daudz sēru un piemiņas dienu. Mēs pat esam vienīgā valsts pasaulē, kura svin kapu svētkus! Lai cik tas ļoti nepadarītu mūs īpašus, mēs taču arī esam tikai cilvēki – mīlošas būtnes. Līdz ar to Valentīndiena mums dod iespēju nevis sērot, bet priecāties un būt kopā ar saviem mīļotajiem, ar savām otrajām pusītēm, kā arī ar ģimeni.
Taču ATCERIES – ne jau tikai Valentīndienā jāsabučo savi mīļotie, tas jādara katru mīļu brīdi!

valentīndiena